Boek van de dag: ‘Ondergeschikt’

Tijdens de hele HeForShe Artsweek geeft boekhandel Savannah Bay dagelijks een boekentip. Vandaag: ‘Ondergeschikt’ van Angela Saini.

In dit boeiende non-fictieboek doet wetenschapsjournalist Angela Saini verslag van hoe de wetenschap omgaat met gender en sekseverschillen. Impliciet seksisme in de wetenschap blijkt zeer verschillende uitwerkingen te hebben in verschillende vakgebieden. De ene keer worden de verschillen onderschat, zoals in onderzoek naar medicijnen, en de andere keer juist overschat, zoals in de psychologie, en in beide gevallen heeft dit nadelige gevolgen voor vrouwen. Ook wordt het belang van vrouwen en ‘vrouwenwerk’ onderschat in culturele antropologie en evolutionaire biologie. Hoewel veel mensen met interesse in dit onderwerp een deel van de feiten in dit boek al zullen kennen, is het indrukwekkend hoeveel onderzoek Angela Saini bij elkaar brengt, zodat er voor iedereen iets nieuws te leren valt.

 

Ondergeschikt is zowel een vurig betoog als een genuanceerd onderzoek, waarin Angela Saini de alomtegenwoordige genderstereotypen en aannames in de wetenschap blootlegt. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap(sfilosofie) en vooral voor iedereen die een weerwoord wil bieden tegen mensen die hun seksisme proberen te verantwoorden met ‘wetenschappelijk onderzoek’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *