Boek van de dag: Voel je vrij

Tijdens de hele HeForShe Artsweek geeft boekhandel Savannah Bay dagelijks een boekentip. Vandaag: Voel je vrij door Zadie Smith.

 

Hoewel deze essay-collectie niet expliciet over feminisme en gender gaat, is het boek zeker het lezen waard in het kader van Internationale Vrouwendag. Zadie Smith reflecteert op allerhande onderwerpen die haar en de wereld bezighouden, verdeeld in secties zoals “In the World”, “In the Audience”, en “Feel Free”. Je hoeft je echter niet aan de thematische verdeling te houden tijdens het lezen: kies gewoon een essay uit waarvan de titel je aanspreekt. Geïnteresseerd in politiek? In “Fences: A Brexit Diary” legt Zadie Smith met een beschrijving van haar woonwijk haarfijn uit welke rol klassenverschillen in haar dagelijks leven spelen. Lees je eigenlijk liever fictie? Begin met de sectie essays “On the Bookshelf”, over zowel haar eigen literaire werk als dat van andere auteurs. Zin in iets lichts? Lees eerst “Meet Justin Bieber!”, een analyse van Justin Bieber vanuit de filosofie van Martin Buber, want “Bieber and Buber are alternative spellings of the same German surname. Who am I to ignore these hints from the universe?”

Zadie Smith’s schrijfstijl verraadt haar literaire achtergrond en voor je het weet lees je door over allerlei onderwerpen waar je nooit van gedacht had dat je er interesse in zou kunnen hebben. Aan de ene kant geeft het werk haar specifieke ervaring weer als vrouw van kleur die tot de Britse middenklasse behoort. Aan de andere kant overstijgt het dit kader en is er in de teksten veel herkenning te vinden. Samen vormt VOEL JE VRIJ een gevarieerd portret van Zadie Smith.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *