Boek van de dag: Dagen zonder eind

Tijdens de hele HeForShe Artsweek geeft boekhandel Savannah Bay dagelijks een boekentip. Vandaag: dagen zonder eind door Sebastian Barry.

De 17e jarige Thomas McNulty vlucht voor de hongersnood van Ierland naar Amerika. Al snel ontmoet hij daar John Cole, die zijn vrijer wordt en met wie hij een nieuw leven opbouwt in het Amerika van de negentiende eeuw. De jongens beginnen hun loopbaan door zich als vrouw te verkleden en de plaatselijke mijnwerkers te vermaken in de saloon, waar Thomas een voorliefde voor het dragen van vrouwenkleren ontdekt. Als hun stemmen te zwaar worden en John Cole te lang gaan ze het leger in, waar ze eerst tegen de Native Americans strijden en daarna meevechten in de Burgeroorlog. Tussendoor adopteren ze een jong Sioux meisje, Winona, met wie ze een onwaarschijnlijk maar gelukkig gezinnetje vormen, tevreden met hun betrekkelijke vrijheid in deze woelige historische periode.

Op nuchtere toon schrijft Sebastian Barry in “Dagen zonder eind’ over de verschrikkingen van oorlog, hongersnood, en de vervolging van de oorspronkelijke bevolking tijdens een van de belangrijkste periodes in de Amerikaanse geschiedenis, bezien door de ogen van een semi-onwillige deelnemer. Tussen de gruwelen door gedijt de liefde waar deze de kans krijgt, en Thomas en John Cole, jong en verliefd, beschouwen deze periode niettemin als de mooiste dagen van hun leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *