Boek van de dag: Het jongensuur

Tijdens de hele HeForShe Artsweek geeft boekhandel Savannah Bay dagelijks een boekentip. Vandaag: Het jongensuur door Andreas Burnier.

Als Simone deel wil nemen aan het ‘jongensuur’ in het zwembad wordt ze zonder pardon eruit gestuurd. Dat zet de toon voor Andreas Burniers semi-autobiografische roman het jongensuur, die al in 1969 uitkwam. Hierin verwerkt de schrijfster haar eigen ervaringen met meerdere soorten onderdrukking, als Joods onderduikkind tijdens de Tweede Wereldoorlog en als meisje dat eigenlijk een jongen wil zijn. Tegen de achtergrond van bezetting en bevrijding probeert hoofdpersoon Simone een plek te veroveren in de jongenswereld, die haar betovert maar tegelijk afstoot telkens als ze er een glimp van opvangt. Op haar schuiladressen in fictieve steden als Lichtstad, Zanddorp, Veendorp, Muurstad en Waterstad is ze elke keer gedwongen zichzelf een nieuwe identiteit aan te meten. In levendige proza en met de ongezouten mening van een kind beschrijft Burnier de ongewone vriendschappen die Simone met leeftijdsgenoten sluit, haar kennismaking met de streng calvinistische moraal van de boerengezinnen waar ze ondergedoken zit, en het uitbundige seksuele gedrag van de geallieerde bevrijders. Op messcherpe wijze legt ze hypocrisie en de onderdrukking van vrouwen en buitenstaanders bloot, die op scherp komt te staan in tijden van oorlog maar ook in vredestijd onder de oppervlakte suddert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *