Boek van de dag: De wateraap

Tijdens de hele HeForShe Artsweek geeft boekhandel Savannah Bay dagelijks een boekentip. Vandaag: De wateraap door Mariken Heitman

Als mens ben je óf man, óf vrouw. Toch? Al wroetend, stekkend en snoeiend in de tuin van haar oudtante, waar alles vol overgave leeft en sterft, worstelt biologie-studente Elke met deze vraag. In plaats van een ongemakkelijke puberperiode waarin iedereen je probeert te helpen, vernederen of te dwingen het één of het ander te kiezen, had ze liever een pop of cocon gehad waarbinnen ze zich veilig en ongezien kon ontwikkelen, net als de vele insecten in de tuin. Op school raakt Elke gefascineerd door de wateraap, een evolutionaire maar onbewezen link tussen mens en aap. Ze herkent zichzelf in deze tussenvorm: onbewezen, zonder bestaansrecht, een ontbrekende schakel. Vastbesloten om onderzoek te doen naar dit mysterieuze wezen vertrekt ze naar Wenen, waar ze verliefd wordt op Lena, die onderzoek doet naar zeekoeien. Terwijl Elke haar onderzoek probeert vorm te geven begint haar transformatie, het voorzichtige treden buiten de kaders van de biologie, de maatschappij en de geschiedenis. DE WATERAAP is een wonderschone, zintuiglijke roman over het leven buiten hokjes en een mijlpaal in de Nederlandse literatuur: de eerste roman met een non-binaire (nb) hoofdpersoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *