Morisot | 13 maart 2018 | De Balie

Regisseur Klaas Bense en Marije Cornelissen

Met inleiding door UN Women NL directeur Marije Cornelissen.

In Morisot – Moed, Storm en Liefde gaat regisseur Klaas Bense (Diary of a Times Square Thief) op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop kunstenaar Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat. Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is zij als schilder relatief onbekend gebleven. Bense schetst in deze documentaire aan de hand van zijn zoektocht een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de kunstenares.

Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Zij ontmoette in de vrijgevochten kunstenaar Édouard Manet een onmogelijke liefde. Berthe Morisot was een moedige vrouw die sociale conventies doorbrak. Veel van de belemmeringen die zij als vrouw in de mannenwereld van de 19e-eeuw tegenkwam, zijn nog steeds actueel, zoals het dilemma om een keuze te moeten maken tussen carrière en gezin. Voor de in de film geportretteerde jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs is het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie. Daarmee is de film ook een hommage aan de kunstenares én vrouw Berthe Morisot.

Regisseur Klaas Bense: “In de samenleving waarin ik graag zou willen leven, spelen vrouwen een veel invloedrijkere rol dan nu het geval is. Het leven van Berthe Morisot kan een inspiratie zijn voor vrouwen voor het vinden en vergroten van de eigen kracht en het inzetten ervan.”

Speeltijd: 70 min / Land: Nederland /Ondertitels: Nederlands

Info en tickets

Deze film draait vanaf 8 maart in Rialto Amsterdam, De Balie Amsterdam, Filmtheater Hilversum, LantarenVenster Rotterdam, Filmtheater ‘t Hoogt Utrecht, Verkadefabriek Den Bosch en LUX Nijmegen.


Bestel kaarten


« Terug naar het overzicht