| 2019 |

HeForShe Arts Week Programma Amsterdam 2019

Na succesvolle lanceringen in New York in 2016 veroverde de HeForShe Arts Week in 2017 en 2018 steden zoals Londen, Parijs, Bangkok, Reykjavik, Madrid, Stockholm, Panama City, Santiago de Chile, Sao Paulo en Mexico City. Nu komt de #HeForShe Arts Week voor de tweede keer in Amsterdam. Vanaf Internationale Vrouwendag, 8 maart, t/m 15 maart is dit een week vol kunst en cultuur met als doel mannen te betrekken bij de strijd voor gendergelijkheid.

Bekijk hieronder het mooie programma van de HeForShe Arts Week Amsterdam 2019

“Common Purpose”: Opening HeForShe Artsweek hosted by WeTransfer

Film | Pakhuis de Zwijger

8 maart | 19.30 – 23.00u

Common Purpose: An evening of short films by and about amazing women

Na het succes van vorig jaar wordt de Opening van de HeForShe Arts Week wederom in samenwerking met WeTransfer gepresenteerd. Een inspirerende en feestelijke avond die korte films van én over geweldige vrouwen vanuit alle hoeken van de wereld onder de aandacht brengt. Tevens wordt de winnaar van de HeForShe tassenontwerpwedstrijd uitgeroepen.

Dit veelzijdige programma wordt gepresenteerd door WeTransfers Editor in Chief, Rob Alderson en is samengesteld door mensen uit de creatieve industrie.

Dit evenement vindt plaats in Pakhuis de Zwijger en is alleen toegankelijk op uitnodiging.

Info & tickets

Dit evenement vindt plaats in Pakhuis de Zwijger en is alleen toegankelijk op uitnodiging.

Women’s March

March | Dam tot Museumplein (Amsterdam)

9 maart | 12:30 u 

Op 9 maart verenigt Nederland zich tijdens de Women’s March in Amsterdam.
De laatste Women’s March is alweer twee jaar geleden, in 2017 op de Dam in Amsterdam. Het doel van de Women’s March is stil te staan bij mensenrechten, rechten die voor iedereen horen te gelden. Strijden voor gelijke behandeling van vrouwen, religieuze en etnische minderheden, voor de LGBTQ-gemeenschap en voor mensen met een beperking is nog altijd nodig.

Loop ook mee met UN Women Nederland! We verzamelen vanaf 12.00 uur bij de fontein voor Krasnapolsky op de Dam. Als je van tevoren laat weten dat je met ons meeloopt via contact@unwomen.nl zorgen wij voor een mooi protestbord voor je, waar je je eigen Women’s March slogan op kunt zetten.

Info

Meer info

Holy F | Rudolphi Producties | Waal en Wind

Theater | Theater Bellevue

10 maart | 20:30 u

Nu het feministisch debat weer hoogtij viert, de ‘silence breakers’ people of the year zijn geworden, #MeToo een nieuwe betekenis kreeg en geen lockerroom meer hetzelfde is, vragen Eva Marie de Waal en Sophie van Winden zich af hoe het er nu werkelijk voor staat met de positie van de vrouw.

Met de nodige zelfspot peilen Eva Marie en Sophie de stand van de emancipatie anno 2019. Samen met hun publiek gaan ze op zoek naar nog altijd sluimerende vooroordelen en hardnekkige misverstanden. Een voorstelling die zowel vrouwen als mannen verrast en verwart. (Regie: Mirjam Koen)

Na afloop van de voorstelling is er in het theatercafé de Smoeshaan een nazit. Hier kunt u onder het genot van een drankje een gesprek bijwonen met de maaksters van Holy F, de algemeen directeur van UN Women Nederland: Marije Cornelissen en de directeur van Emancipator: Jens van Tricht.

Info & tickets

Deze voorstelling wordt op zondag 10 maart van 20:30 – 21:45 uur opgevoerd in Theater Bellevue, Grote Zaal (Leidsekade 90, Amsterdam). Ticketprijzen variëren van €11,00 tot €27,50.

“It’s a Woman’s World” Olga Vocal Ensemble

Muziek | Tassen Museum

10 maart | 15.30 & 16.30

14 maart | 17.30 & 18.30

It’s a Woman’s World is een ontdekkingsreis door allerlei muziekstijlen met feministische thema’s en viert iconische vrouwelijke artiesten van de afgelopen duizend jaar. ‘Olga’, bestaande uit vijf mannelijke zangers, krijgt met dit programma natuurlijk de vraag: “Waarom feminisme?” Het vernieuwende, internationale ensemble wil zich met dit programma mengen in het debat rondom feminisme en via haar muzikale platform iedereen uitnodigen om hieraan deel te nemen: #heforshe!

Het ensemble maakt onder andere bijzondere muzikale combinaties; artiesten als Hildegard von Bingen uit de 12e eeuw en Beyoncé uit de 21e eeuw; twee geweldige vrouwen die honderden jaren uit elkaar leefden, maar verbonden worden door hun muziek. Het programma bevat ook liederen die zeer populair waren in hun tijd, maar alleen omdat iedereen (oost-indisch) doof was voor het achterliggende seksisme. Of het nou Mozart of Lou Bega is, soms verandert een verhaal niet veel door de eeuwen heen.

Info & Tickets

Deze voorstelling wordt op zondag 10 maart van en op 14 maart opgevoerd in het Tassenmuseum. Boeken voor deze leuke voorstelling kan via de website van het Tassenmuseum!

Open BAC 

Theater | Betty Asfalt Complex

12 maart | 20.30

De Open BAC is een open podium van het Betty Asfalt Complex waar beginnende talenten op het gebied van kleinkunst, theater en muziek in een professioneel theater kunnen optreden. Daarnaast zijn er gevestigde artiesten die vaak fragmenten van een nieuw programma in de OpenBAC komen uitproberen. Op dinsdag 12 maart staat de Open BAC geheel in teken van HeForShe; mannelijke artiesten die zich buigen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en de rol van mannen bij gendergelijkheid. De avond wordt gepresenteerd door regisseur, acteur en schrijver Niek Barendsen.

Info & Tickets

Deze voorstelling wordt op 12 maart om 20.30 opgevoerd in het Betty Asfalt Complex. Boeken voor deze leuke voorstelling kan via de website van het BAC.

Movies that matter: ‘The Miseducation of Cameron Post’

Film | Filmtheater Criterion

14 maart | 19.00

De prachtige coming-of-agefilm ‘The Miseducation of Cameron Post’ won de Grand Jury Prize op het Sundance filmfestival en was een topper tijdens het Leids Filmfestival. In het kader van de HeForShe Artsweek draait deze film op donderdag 14 maart in filmtheater Kriterion. Het Amerikaanse fictieverhaal gaat over Cameron Post (Chloë Grace Moretz) die tijdens een schoolfeest betrapt wordt als ze zoent met een meisje. Haar pleegouders sturen haar naar een opvoedinstituut om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen. Deze sprankelende boekverfilming van Emily M. Danforth speelt zich af in de jaren negentig. De filmvertoning wordt georganiseerd door UN Women samen met Movies That Matter.

Info & Tickets

Funda Stelt Zich Aan

Cabaret / Toneel | Theater Bellevue

15 maart | 20.30

In haar tweede solovoorstelling duikt Funda in haar verstrengelde roots, trotseert zij haar eerste zelfstandige reis en buigt zij zich over het begrip ‘aanstelleritis’. Want als Turkse vrouw, rolstoelburger én diva voelt zij zich vaak genoeg onbegrepen. Funda vertelt haar ervaringen op een persoonlijke en hilarische manier aan haar publiek.

Over de voorstelling: Iedereen heeft een tegenwerker nodig om de top der toppen te bereiken. Voor Funda was dit dokter Kuttekop. Dokter Kuttekop, schreef tijdens Funda’s revalidatieproces in haar patiëntendossier: ‘Mevrouw heeft nogal een theatrale presentatie.’ Zo gaf zij Funda officieel de stempel: AANSTELLER. Maar waarom? Funda is vrouw. Stelt zij zich daarom aan? Funda is migrantenkind. Stellen die zich aan? Funda is Turks én zit in een rolstoel? Nou dan stelt ze zich al helemaal aan! Funda liet zich niet uit de weg slaan door dokter Kuttekop en besloot helemaal alleen een reis naar een verre bestemming te maken ook al had dat nogal wat voeten in de aarde. Toch kreeg Funda het alleen reizen onder de knie en het bleek een gouden recept voor avontuur. Rolstoel niet verplicht!

Over Funda Müjde: Funda is cabaretière, actrice, columniste en presentatrice, o.a. bekend van Zeg ‘ns Aaa, Medisch Centrum West, GTST en Vrouwenvleugel. Na haar ongeluk besloot ze met een enorme levenskracht in 89 dagen 3800 kilometer te fietsen met een handbike van Amsterdam naar Istanbul. Uit deze waanzinnige prestatie kwamen haar boek, Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom, en haar debuutvoorstelling Funda Draait Door voort, waarmee zij in 2016-2017 succesvol door het land toerde.

Info & Tickets

Funda treedt op 15 maart op in theater Bellevue. Funda Müjde zal ook op donderdag 14 maart en zaterdag 16 maart optreden. Ticketprijzen: €11,00 tot €17,50.

Savannah Bay

Literatuur | Savannah Bay

De hele Arts Week

Tijdens de HeForShe Arts Week zal vrouwenboekhandel Savannah Bay elke dag een boek voor ons uitlichten. Deze bijzonder boekenwinkel in Utrecht, bekend van de Wereld Draait Door, zal dagelijks een leuke lees tip geven met een beschrijving erbij, in de context van gender equality. Volg ze ook op Facebook (@BoekwinkelSavannahBay), op Instagram (@boekwinkelsavannahbay) en kijk op hun webshop www.savannahbay.nl op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en activiteiten!

Info

Kijk op www.savannahbay.nl

Mogelijk gemaakt door…

en ons Arts Week team…

Amber van Lier

Amber van Lier is een stagaire bij UN Women Nederland. Ze heeft Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is momenteel bezig met een Master Gender Studies. Ze heeft een voorliefde voor Azië, lekker eten koken en Japanse mode.

Andrea Rozemeijer

Andrea is één van de initiatiefnemers voor de Arts Week Amsterdam. Ze heeft sociaal maar toch commercieel inzicht (dat kan!) en haar interesses liggen bij sociaal ondernemen, duurzaamheid en vrouwenrechten. Ze heeft een platform voor sociale en duurzame vacatures opgezet: Hart voor de Baan en helpt met haar bedrijf ‘De Invallers’ sociale ondernemingen met het versterken van de commerciële kant van hun bedrijf. Ze is een autodidact en ‘jack of all traits’.

Bernadette Vieverich

Bernadette Vieverich is manager campagnes van UN Women nationaal comité Nederland. Daarnaast is ze projectleider van de Nieuwe Toekomst: een methode om vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt te ondersteunen richting economische zelfstandigheid. Ze schildert en studeert filosofie aan de Hogeschool voor toegepaste Filosofie in Utrecht.

Josine Boven

Josine Boven is de persvoorlichter van Un Women nationaal comité Nederland. Josine heeft haar eigen bedrijf, BovenGewoon Communicatie en daarmee werkt zij veel voor overheidsorganisaties. In haar vrije tijd trekt zij er graag op uit om vogels te kijken.

Lisa Stolk

Lisa Stolk is Designer-vrijwilliger van Un Women Nationaal Comité Nederland. Ze heeft een eigen onderneming ‘Lisacreative’ in grafische vormgeving en fotografie, en is in de fotografie geïnteresseerd in mensen en maatschappelijke onderwerpen die ons aanzet tot nadenken.

Marije Cornelissen

Marije Cornelissen is Algemeen Directeur van UN Women Nationaal Comité Nederland. Voorheen was zij in de periode 2009-2014 lid van het Europees Parlement, actief op het gebied van vrouwenrechten, werkgelegenheid en uitbreiding met de landen op de Westerse Balkan. Ze was in 2016 de VN-Vrouwenvertegenwoordiger voor Nederland. Naast haar taken voor UN Women werkt Marije sinds 2014 als freelance consultant voor internationale en nationale instellingen en mensenrechtenorganisaties. Ze is ook spreker en moderator op diverse conferenties binnen haar vakgebieden, en geeft cursussen en workshops in EU lobbyen bij de Universiteit Leiden, Clingendael en het College of Europa.

Negah Ismail

Negah Ismail is een stagaire bij UN Women Nederland. Ze is afgestudeerd binnen de faculteit van Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Kabul, in Afghanistan. Negah heeft gewerkt met nationale en internationale organisaties in Afghanistan als vrouwenrechtenactiviste. Momenteel is ze bezig met een Master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht.

Noortje Kleijweg

Noortje Kleijweg is een stagiaire bij UN Women Nederland. Ze heeft een Bachelor in European Studies aan de Universiteit van Maastricht. Nu is ze bezig met een Master in European Studies, specialiserend in ‘Europe in a Globalising World’. In haar vrije tijd gaat ze graag op reis of naar musea.

Anna Borleffs

Rose Concolato 

Stijn Schenk